Northern Lights on facebook
Follow us on Facebook for tips and updates!

Het heilzame effect van thuissauna’s: hoe ze je leven kunnen redden!

Behalve genieten is een saunabeurt ook heilzaam voor je gezondheid. Het meest bekende effect is wat sauna's specifiek voor het hart doen. Daarnaast kunnen ze in het algemeen lichamelijke en mentale pijn verzachten. En wie gezond is, kan zich preventief wapenen in de sauna om aldus gezond te blijven. Een sauna bij je thuis is dus een goeie investering in je gezondheid en bovendien een meerwaarde voor je huis.

 

Goed voor je hart

De heilzame effecten van een saunabeurt op je hart zijn gemeenzaam bekend. Een recente studie gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology toonde aan dat mensen die hartrisico's lopen (mensen met een hoge bloeddruk, hoge cholesterol, diabetes of rokers) voordeel vinden in saunabeurten. Zelfs onderzoeker Chuwa Tei, die de studie uitvoerde, was verbaasd over de resultaten toen werd vastgesteld dat de bloeddoorstroming bij proefpersonen 40 procent beter was na twee weken sauna's nemen.

Gezondheidsinvestering

De Amerikaanse hartstichting raadt dan ook sauna's aan voor mensen met een hoge bloeddruk en andere risicofactoren voor het hart. Net zoals beweging, doet de sauna de bloedvaten ontspannen. Daardoor verbetert de bloedcirculatie en stroomt het bloed tot in de kleinste aders. In de sauna zitten heeft op die manier hetzelfde effect als een stevige wandeling. Als je hartproblemen hebt gehad of familie hebt met een hartgeschiedenis, dan is een sauna thuis echt een goeie investering, één die wordt aangeraden door dokters en cardiologen.

Goed tegen artritis

Het verzachtende effect op pijn verbaast veel mensen die voor het eerst een sauna nemen en de effecten ervan aan den lijve ondervinden. Mensen met artritis bijvoorbeeld voor wie Ibuprofen en andere pijnstillers niet meer werken. Die ontspannen helemaal in de sauna's en voelen de druk van zich afglijden. Dat ontspannend effect vloeit niet enkel voort uit de hoge temperaturen in de sauna maar ook wat die temperatuur tot gevolg heeft in het lichaam: allerlei deugddoende, chemische processen worden erdoor in gang gezet.

Pijn verlichten

Het gaan om dezelfde chemische processen die ook opstarten als je gaat sporten of fitnessen. Dan komen er endorfines en andere natuurlijke pijnremmers vrij die meer dan welkom zijn bij artritislijders, mensen met fibromyalgie, met het chronisch vermoeidheidssyndroom en zelfs met kanker. Een dagelijkse saunabeurt ontspant zulke patiënten fysiek waardoor ze versterkt de dag kunnen doorkomen.

Ook mentaal geven de chemische processen die tijdens de sauna in werking treden het lichaam nieuwe energie. De endorfines die vrijkomen maken de geest helder en geven meer spirit aan mensen die kampen met depressies, bipolaire stoornissen, concentratieproblemen en angsten.

Zacht ontgiften

Sauna's nemen staat ook voor ‘je gezondheid in ere houden en voorkomen dat je ziek wordt'. Veel experts hebben eerder al aangetoond dat je lichaam ontgiften heilzaam werkt. Ontgiften door je voedingsgewoonten aan te passen of zelfs door gedeeltelijk of helemaal te stoppen met eten, is een mogelijkheid. Maar als je dat te radicaal en ondoordacht doet, kan het heel ongezond zijn.

In de sauna ontspannen is een veel zachtere manier om te ontgiften en je hoeft jezelf er niet voor uit te hongeren. Jezelf regelmatig ontgiften is extra belangrijk voor mensen die in stedelijke, vaak vervuilde gebieden wonen en daarenboven veel kant-en-klaar eten.

Minder verkouden

De meest opmerkelijke wetenschappelijke vaststelling werd gedaan in 1989. Uit een Duitse studie bleek toen dat mensen die twee keer per week de sauna bezoeken de helft minder kans hebben om een verkoudheid op te doen. Waarom is niet duidelijk maar veronderstelt wordt dat lucht van 80 graden die je door je neus inademt virussen kan smoren.

Het is dan ook duidelijk dat een sauna thuis jouw gezondheid en die van je familie en vrienden ten goede zal komen.

northern-lights-hot-tub
Sie können auch genießen einen Northern Lights Hot Tub und Sauna !

Dokumentation und Preisen anfordern »