Northern Lights on facebook
Follow us on Facebook for tips and updates!

Hoe bouw je een sauna ?

Behalve wanneer je een kant-en-klare in een pakket koopt, is een sauna opbouwen van nul een serieuze onderneming. Eerst en vooral zal je voldoende cederhout van goeie kwaliteit moeten vinden en kopen. Dan zal je een plan moeten maken en alles goed opmeten. Opgelet, elk meet- of zaagfoutje kost je geld en ceder van saunakwaliteit is niet goedkoop.

 

Vanaf nul? Een paar weken!

Opdat het hout van je sauna goed op mekaar zou aanpassen, moet je tong- en groefverbindingen voorzien. Om die verbindingen te kunnen maken, heb je speciaal gereedschap nodig. Je zal bovendien ook apart een goed geïsoleerde deur moeten maken of kopen. Zelfs met een paar man, ben je met het bouwen van een sauna vanaf nul een paar weken bezig.

Met bouwpakket? Een weekend!

Een veel gemakkelijkere, goedkoper en snellere manier is een kant-en-klaar saunabouwpakket. Het hout is reeds gezaagd op maat en de groeven reeds gefreesd. Alle passende stukken zitten erbij. Je zal dus geen eindeloos lijkende trips moeten maken naar de doe-het-zelfzaak als er weer eens iets ontbreekt. In zo'n bouwpakket zit gewoonweg alles, deur en brander inbegrepen. Alles wat je moet doen is de instructies goed opvolgen.

Ronde zijn beter

Traditioneel zijn sauna's vierkant of rechthoekig en worden ze neergepoot op betonnen funderingen. Dat leek vroeger duurzaam maar intussen is die techniek sterk verouderd. In vierkante en rechthoekige sauna's verlies je veel warmte in de hoeken. Dat is energieverspilling. Niet alleen kost een vierkante of rechthoekige sauna meer in verbruik, het duurt ook langer vooraleer ie op temperatuur is want ook die nutteloze hoeken moeten worden opgewarmd. Beter zijn dan ook sauna's met een ronde vorm. Ronde sauna's worden op dezelfde manier gebouwd als vaten. Die zijn oorspronkelijk ontworpen om vloeistoffen te kunnen bevatten zonder lekken. Sauna's in de vorm van vaten houden warmte op een even efficiënte manier binnen zodat je geen tijd, geld en energie verspilt aan overbodige hoeken. Toch kunnen er evenveel mensen er in als in een traditioneel vierkante of rechthoekige sauna. Bovendien zien ronde sauna's er fantastisch mooi en modern uit.

Keuze is makkelijk

Het spreekt voor zich dat wanneer je een sauna zelf zou bouwen, je kiest voor een ronde vorm en een kant-en-klaar-bouwpakket. Het kost je dan, met de hulp van twee vrienden, een weekend om hem op te zetten. Je zal waarschijnlijk nog wel de hulp van een elektricien moeten inroepen voor de elektrische aansluitingen.

northern-lights-hot-tub
Sie können auch genießen einen Northern Lights Hot Tub und Sauna !

Dokumentation und Preisen anfordern »