Northern Lights on facebook
Follow us on Facebook for tips and updates!

Finse sauna – volop profiteren van de heilzame effecten

'Het uitzweten' is een concept dat al meer dan 7000 jaar oud is. De heilzame effecten ervan werden snel herkend in allerlei culturen. Het is zelfs zo dat dokters nu sauna's aanraadden om aan een resem klachten en ziektes te verhelpen. Niks doet zo goed als na een lange werkdag jezelf en je spieren even te ontspannen in de sauna. Velen geloven zelfs dat een saunabeurt je nieuwe energie geeft en zetten er alles voor opzij om toch geen enkele over te slaan.

 

2.000 jaar ervaring

De sauna op zich is geen Finse uitvinding maar ze hebben het wel geperfectioneerd en gaven het een naam: Löyly. Dat staat voor stoom veroorzaakte door hitte.

Men gaat er van uit dat de eerste houten sauna's zo'n 2.000 jaar geleden in Finland werden gebouwd. Sauna's stonden er gauw centraal in het leven; van geboorte tot dood. Aangezien sauna's erg schoon werden gehouden, was het al snel de meest voor de hand liggende plaats voor vrouwen om te bevallen. Maar omdat de sauna de plek was waar je naartoe ging bij ziekte, stierven er ook nogal wat mensen. Voor hen bracht de sauna misschien wel soelaas maar geen genezing. Die doden werden ter plekke in de sauna gewassen en daarna weggevoerd. Zo kreeg de sauna een essentiële rol in de Finse gemeenschappen.

Heilige plek

Saunagangers waren dan wel naakt, seks in de sauna was er verboden. Het was een heilig plek om tot rust te komen. Mannen en vrouwen gingen vaak apart de sauna in. Op boerderijen ging eerst de boer en zijn knechten in de sauna en pas daarna de boerin en de meiden. Later, in de steden, werden sauna's gescheiden voor mannen en vrouwen of konden families samen apart in de sauna.

Veilig

De oude Finse sauna's waren plekken waar je naartoe ging om te baden, te recupereren en te herbronnen. Midden twintigste eeuw, slonk de populariteit van de sauna in Finland wat. De introductie van elektrische verwarming vereenvoudigde het saunagebeuren echter ontzettend. Het werd vooral veiliger want vroeger toen er nog op hout werd verwarmd sloegen de vlammen wel eens over. Nu elektrisch verwarmde sauna's met thermostaat de norm zijn, groeit het aantal sauna's in Finland weer. Voor elk nieuw neergezet Fins gebouw wordt een saunaplan opgemaakt. Zelfs voor appartementen en in hotelkamers worden sauna's voorzien.

Indrukwekkende zuivering

Een zuiverend effect van een Finse saunabeurt is indrukwekkend. Je zweet zo dat je je jezelf helemaal ontgift voelt en ontspant zozeer dat je helemaal bevrijd bent. Na zo'n sauna zal je hoofd helderder zijn, zal je ondervinden dat het makkelijker is je te concentreren en dat je gevoel van stress en spanning weg zijn.

Als je een Finse sauna kwijt kan in je huis, is er geen reden om dat niet te doen. Kopen dus.

northern-lights-hot-tub
You can enjoy your own hot tub and sauna too!

Request more information here.