Northern Lights on facebook
Follow us on Facebook for tips and updates!

FAQ - Sauna - veel gestelde vragen

Waarom zijn de Finnen zo gek op sauna's?

Omdat ze al sinds mensenheugenis sauna's nemen. Het zit bij wijze van spreken in de Finnen ingebakken. Helemaal in het begin waren sauna's in Finland heetgestookte hutjes naast een meer die vooral werden gebruikt om zich in te wassen, in te bevallen of in te genezen van ziektes. Vandaag de dag gebruiken Finnen sauna's om zich te zuiveren en te ontspannen. Ze bouwen ze echt overal. Er is amper een huis zonder sauna, zelfs in kleine appartementen worden ze ingebouwd. In Finland is een sauna geen luxe, het is een vanzelfsprekendheid, zowel voor jong als voor oud.

Wat heb je nodig voor een Finse sauna?

Een Finse sauna kan niet zonder een kachel (Kiuas), gevuld met vuistdikke stenen. Traditioneel worden houtkachels gebruikt maar elektrische zijn even goed. Die laatste zijn zelfs veiliger, handiger in gebruik en makkelijker schoon te houden. Ook essentieel zijn zit- en ligbanken (Lauteet), gemaakt van hout. Meestal gaat het om twee banken waarvan er een hoger wordt gemonteerd dan de andere. Je hebt natuurlijk ook materiaal nodig om je ‘hut' mee te bouwen waar toch drie tot zes mensen in kunnen. Omdat niet iedereen zijn sauna naast een meer kan zetten en daar in af te koelen, moet je ook een douche voorzien.

Hoe neem je een Finse sauna?

Je neemt eerst een douche en dan ga je naakt de sauna in. Je gebruikt een handdoek om op te zitten, zowel om hygiënische redenen als omwille van het comfort. Het is niet verboden om een badpak te dragen in de sauna maar het wordt wel afgeraden. Mannen en vrouwen kunnen gescheiden een sauna nemen of samen. Eens in de sauna, moet je je ontspannen en zitten of liggen op de banken. De lucht is in het begin heet en droog maar als je water over de kachel giet, vult de ruimte zich met stoom en drapeert de warme lucht zich om je heen. Wordt het je te veel, dan kan je altijd van de hoogste naar de laagste bank afzakken. Hoe lager, hoe minder vochtig en heet. Blijft het onverdraaglijk, stap dan uit de sauna. Het is niet de bedoeling dat de sauna een uitdaging wordt. Integendeel het moet ontspannend blijven. Na een kwartiertje ga je sowieso best even uit de sauna om af te koelen, in een meer, in een ton, in een dompelbad, in de douche, ... Om het even wat, als het maar koud is. Om dan opnieuw de sauna in te duiken en aan een nieuwe sessie te beginnen.

Hoe heet wordt een sauna?

Je kan de temperatuur in een sauna zelf bepalen, afhankelijk van wat je zelf lekker vindt. Meestal is het in een sauna 60 tot 110 graden Celsius warm. Ideaal is volgens de meest saunagangers 85 graden Celsius. Finnen durven zich wel eens - vaak met een glaasje te veel op - meten met mekaar door zo lang mogelijk in de sauna te blijven. Doe dat niet. Het is niet alleen onaangenaam om te lang in de sauna te blijven, het kan ook gevaarlijk zijn. Je drinkt trouwens best geen alcohol voor je de sauna ingaat. Achteraf een biertje kan wel en smaakt heerlijk.

Is een sauna duur in verbruik?

Helemaal niet. Sauna's zijn zuinig en verbruiken niet meer energie dan een droogkast. Je blijft er in principe ook niet heel lang inzitten en je hoeft niet lang voor te verwarmen. Op 20-25 minuten is de sauna klaar voor gebruik. Sauna's met houtbranders zijn het goedkoopst op voorwaarde dat je over een houtvoorraad beschikt.

Springen blote Finnen echt na een saunabeurt in een ijskoud meer en rollen ze achteraf door de sneeuw?

Sommigen wel, sommigen niet. Het is een gewoonte die wat moed en een gezond hart vraagt, meer niet. Voor veel Finnen is een saunabeurt niet ‘af' als ze niet even de ijsbeer hebben mogen uithangen.

Hoeveel energie verbruikt een sauna?

Veel minder dan je zou denken, zeker omdat een sauna niks verbruikt als je hem niet gebruikt. Door de ronde vorm van de barrelsauna's en het compacte van de Hybrid-sauna bespaar je bovendien ruimte uit die je moet verwarmen en dus ook kosten. De isolerende werking van cederhout beperkt bovendien je verbruik.

Hoe betaal ik?

Er zijn verschillende manieren om te betalen. Een bankoverschrijving is het eenvoudigste, veiligste en goedkoopste omdat banken geen kosten meer mogen aanrekenen voor overschrijvingen binnen Europa. Je kan ook cash betalen als je zelf je sauna zelf komt oppikken.

Hoe is jullie garantie?

Wij zijn eerlijk en pakken daarom niet uit met ‘levenslange garantie'. Dat is toch onmogelijk aangezien niets voor eeuwig is. Onze garantie geldt wel drie jaar. En dat op alles wat we verkopen. Gaat er iets stuk zonder eigen fout ,dan vervangen we het zo snel mogelijk. Als klant kan u bij ons wel levenslang terecht voor vragen en oplossingen. Het kan dat onze branders uitgebreidere garanties bieden en zelfs uitpakken met ‘levenslang'. Die garantievoorwaarden gelden natuurlijk dan ook voor de kachels die bij ons werden aangeschaft.

Hoe weet ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt met jullie saunaconfigurator?

Maak je daar geen zorgen over. Bel ons op en vraag het. We hebben geprobeerd om onze website zo toegankelijk en interactief mogelijk te maken, maar dat neemt niet weg dat we nog altijd graag persoonlijk met je in contact komen. We zijn uiteindelijk geen internetverkoopbureau maar wel een saunabouwer die haar klanten zo goed mogelijk wil bedienen en blijven bedienen. Bel ons dus of email als je dat makkelijker lijkt.

Hebben jullie brochures?

We hebben alles op onze website gezet maar mocht je nog behoefte hebben aan informatie op papier, dan kan je ons dat altijd melden. Bel of email en we sturen je de gevraagde documenten met informatie. Ofwel in pdf-vorm zodat je het zelf kan afprinten ofwel gewoon op papier.

Wat is de perfecte hoogte voor een sauna?

Je mag een sauna niet te hoog maken anders verwarm je verloren ruimte. Reken dus op 1m80, kwestie van er comfortabel in te kunnen staan.

Hoe leveren jullie je sauna's?

De meeste van onze klanten kiezen er voor om alles thuis te laten brengen. De transporteur zal hen daarop contacteren met de vraag wanneer het hen precies past. Het sauna pakket wordt dan afgezet op de oprit of op elke andere plek waar de vrachtwagen zijn vracht kan lossen. Als de levering gebeurt met vrachtwagens die niet zijn uitgerust met een laad- en losklep, moet het bouwpakket stuk voor stuk van het pallet uit de vrachtwagen worden gehaald. Gaat het om een vooraf in elkaar gezette sauna, dan wordt die sowieso geleverd met een vrachtwagen voorzien van los- en laadklep. Je zal wel een paar vrienden of de buren om hulp moeten vragen, kwestie van de sauna te kunnen tillen en verzetten. Omwille van verzekeringstechnische redenen kunnen wij de sauna niet zelf verplaatsen tot op de plek waar je hem wilt.Als je in de mogelijkheid bent rechtstreeks je sauna af te halen vermijd je de transportkosten. Ons centraal verdeelpunt is gevestigd in Bornem, België.

Geldt bij jullie ‘niet tevreden, geld terug'?

We willen dat je 100 procent tevreden bent met je aankoop. Is dat niet het geval, stuur dan het pakket in de originele verpakking terug en we storten je geld terug op 10 procent herstockagekosten na. De ‘niet tevreden, geld terug'-regel geldt tot 30 dagen na levering.

Wat is hybride technologie?

Met hybride technologie hebben wij de meest geavanceerde en medisch gezien meest heilzaamste sauna op de markt gebracht. We gebruiken diep indringende infraroodstralen van keramische carbonbranders die het hele lichaam bestralen. Tegelijkertijd warmt de Finse brander met stenen de omgevingstemperatuur snel op zodat je in een aangenaam warmte je infraroodtherapie kan ondergaan. Je kan bovendien ook stoom aanmaken op de Finse brander, kwestie van je poriën nog eens goed open te zetten.

Wat is zo anders aan jullie sauna's?

Als je een sauna koopt, moet je letten op het gebruikte materiaal en het vakmanschap waarmee de sauna in elkaar wordt gestoken. Onze barrelsaunas en hybride sauna's worden gemaakt van 4 centimeter dik Western Red Cedar. Vergelijk dat maar eens met andere sauna's en je zal snel merken wat het verschil is tussen ons hout en vakmanschap en de rest. Wij leveren kwaliteit en dat weten onze klanten.

Woman in Northern Lights hot tub
Jij kan ook genieten van je eigen Northern Lights hot tub en sauna !

Vraag hier meer informatie en we sturen je snel prijzen en documentatie.